Vladimir Putin považuje nového krymského premiéra za legitímneho

04.03.2014 Celý región

Moskva 4. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes uviedol, že Sergej Aksionov, ktorého parlament Autonómnej republiky Krym zvolil za predsedu krymskej vlády, je legitímnym predstaviteľom vládnucich orgánov na Kryme.

Podľa Putina na zasadnutí krymského parlamentu boli počas voľby Aksionova dodržané všetky zákonné procedúry a nedošlo k porušeniu žiadneho zákona.

Ukrajinské agentúry dnes pripomenuli, že Aksionov sa stal premiérom krymskej vlády 27. februára po tom, ako parlament autonómnej republiky obsadila skupina neznámych ozbrojencov. Ukrajinský minister spravodlivosti Pavlo Petrenko uviedol, že zosadenie krymskej vlády, vymenovanie Aksionova a nového kabinetu, ako aj vypísanie referenda o štatúte Krymu sú nelegitímnymi krokmi.

Ruský prezident dnes na tlačovej konferencii vo svojej rezidencii Novo-Ogariovo uviedol, že Rusko sa momentálne nezaoberá možnosťou pripojenia Krymu k Ruskej federácii. Súčasne však vyslovil pripravenosť poskytnúť proruskej krymskej vláde finančnú pomoc.

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, pritom 28. februára zaregistrovala návrh zákona, ktorý zjednoduší pripojenie Krymu či iných oblastí k Ruskej federácii, informovala v pondelok agentúra Ukrinform. Autori podanie svojho návrhu odôvodňujú najnovšími dramatickými udalosťami na Ukrajine a záväzkami, ktoré pre Rusko vyplývajú z ukrajinsko-ruskej zmluvy o priateľstve, spolupráci a partnerstve z roku 1997.

K vývoju situácie na Ukrajine, Putin uviedol, že vyslanie ruských jednotiek zatiaľ nie je nevyhnutné, ale "je možné". Dodal, že ruské jednotky na Ukrajine môžu byť nasadené len v krajnom prípade. Takej situácii sa však podľa jeho slov podarilo predísť. "Napätá situácia na Kryme s možným nasadením ozbrojených síl sa skončila. Nebolo to potrebné," spresnil Putin.

V súvislosti s legitimitou vyslania ruských vojsk na Ukrajinu Putin pripomenul, že Rusko má list "legitímneho prezidenta Viktora Janukovyča". Podľa jeho názoru sa na kyjevských politikov, ktorí prišli k moci po revolúcii, nemôže vzťahovať Budapeštianske memorandum garantujúce územnú celistvosť Ukrajiny výmenou za to, že sa vzdala jadrových zbraní.

Putin ďalej povedal, že Rusko neuzná výsledky volieb na Ukrajine, ktoré sa budú konať v súčasných podmienkach "teroru". "Ak sa uskutočnia v rámci takého teroru, ako to vidíme teraz, potom ich neuznáme," konštatoval Putin.
 

Vyberte región